Ostolaskut

Vastaanota, tiliöi ja maksa yrityksen laskut yhdessä näkymässä.

Ostolaskujen käsittely ja maksaminen samassa ohjelmassa

Tarkista, hyväksy ja maksa saapuneet ostolaskut missä ja milloin vain.

✓ Voit vastaanottaa laskut Fivaldiin joko verkkolaskuina, sähköpostitse tai skannauspalvelun kautta

✓ Ostolaskujen kierrätys sekä työnjako tilitoimiston ja yrityksen välillä sujuu näppärästi. Laskujen tiliöinnin voi myös automatisoida

✓ Pankkiyhteyden avulla maksat laskut suoraan Fivaldista – joko massana tai yksittäin

✓ Maksetut laskut siirtyvät reaaliaikaisesti ostoreskontraan, kirjanpitoon ja taloushallinnon raportointiin

Katso video

Ostolaskut Fivaldissa

Näin tarkastat ja maksat laskuja Fivaldissa

✓ Näet kaikki saapuneet, käsittelemättömät laskut osion aloitusnäkymässä. Pääset käsittelemään laskuja yhdellä klikkauksella

✓ Kun olet tarkistanut ja hyväksynyt laskun, siirtyy se suoraan ostoreskontraan

✓ Valitset maksettavat laskut ja maksutilin ostoreskontra-näkymässä – et tarvitse erillistä kirjaututumista verkkopankkiin

✓ Ostolaskudata säilyy tietoturvallisesti Fivaldissa ja voit tarkastella maksettuja laskuja helposti

Tutustu Fivaldin ostolaskuominaisuuksiin

Miten yrityksen laskut käsitellään Fivaldissa? Varaa esittely, jossa käydään läpi laskujen kierrätys, käsittely ja maksaminen sekä muut ominaisuudet

Tilitoimiston ja yrityksen yhteistyö Fivaldissa

Yritys ja tilitoimisto voivat sopia, miten laskuja vastaanotetaan, hyväksytään ja maksetaan. Fivaldissa onnistuu käsittelyn ja kierrätyksen täysi ulkoistaminen, niiden hoitaminen itse – tai mitä tahansa siltä väliltä.

Ostolaskuprosessin ulkoistaminen

Jos koko prosessi ulkoistetaan tilitoimistolle, näyttää yrityksen raporttinäkymä maksetut laskut ja ostoreskontran tilanteen.

Ostolaskujen käsittely ja kierrätys yrityksessä

Yritys voi hoitaa ostolaskujen kierrätyksen ja hyväksynnän, hallinnoida pankkiyhteyttä ja hakea konekieliset tiliotteet, viitesuoritukset ja sepa-palautteet.

Automatisointi nopeuttaa laskujen tiliöintiä ja kierrätystä

Kun käytössäsi on Fivaldi, voit luoda järjestelmään automaattisia laskujen käsittely- ja hyväksymiskiertoja, sekä esimerkiksi tekstiviestimuistutuksia käsiteltävistä laskuista. FabricAI-lisäominaisuuden avulla oppiva koneäly automatisoi laskujen käsittelyä entisestään.

Tiliöintikoodi

Tiliöintikoodin avulla vakiotoimittajilta vastaanotettavat ostolaskut tiliöidään automaattisesti oletustiliöinnin mukaisesti. Tarvittaessa tiliöintejä on helppo muokata.

Koneoppiva tiliöintityökalu

Koneoppiva tiliöintityökalu opettaa Fivaldin tunnistamaan toistuvia laskuja ja tekemään valmiita tiliöintiehdotuksia, jotka käyttäjä voi hyväksyä tai muokata.

Hyväksyntä-säännöt

Hyväksyntäsääntöjen avulla vakioitujen toimittajien laskut voidaan hyväksyä automaattisesti määritettyyn euromääräiseen rajaan asti – rajan ylittyessä lasku siirtyy normaaliin hyväksyntäprosessiin.

Laskut maksuun suoraan Fivaldista

Pankkiyhteyden avulla maksat laskut suoraan Fivaldista

Ostolaskujen käsittelyn lisäksi niiden maksaminen käy Fivaldissa näppärästi: kiitos pankkiyhteyden, laskujen maksaminen ei edellytä edes verkkopankkisovelluksen avaamista.

Voit hakea SEPA-muotoiset laskut ohjelmaan listauksen kautta, tai ottaa käyttöön verkkolaskuoperaattorin, jolla vastaanotat verkkolaskuja suoraan ohjelmaan.

Laskudata ja raportit kertovat, mihin rahaa on käytetty

Fivaldista löydät helposti tilastot ja raportit käsitellyistä ja maksetuista laskuista. Kaikki tiedot pysyvät tallessa turvallisessa pilvipalvelussa.

Avoimet laskut näkyvät suoraan reaaliaikaisesta raportista eräpäivineen ja laskupäiväkirjat ovat validit tuloslaskelmaa ja tasekirjaa varten.

Asiakaskokemuksia

Tekoäly on korvannut yhden henkilön vuosityöajan

“Tekoälyn hyödyntäminen ostolaskujen käsittelyssä on tulevaisuutta. Se tuo ajansäästöä rutiininomaisiin tehtäviin ja vapauttaa kirjanpitäjän aikaa muuhun asiakastyöhön. Meidän tapauksessamme tekoäly on korvannut yhden henkilön vuosityöajan”

Hanna Kinnunen, Esmo Economia

Asiakaskokemuksia

Tekoälyllä tehoa ostolaskujen käsittelyyn

“Ostolaskujen käsittely ei sinänsä ole vaikeaa, mutta se vie aikaa. Kun ihminen käsittelee laskuja, tarvitaan lopulta monta napsausta. Ajansäästön ansiosta pystymme kehittämään palveluitamme ja suunnittelemaan uusia palvelukokonaisuuksia.”

Päivi Kallio, KMV Tilitaito

Varaa maksuton esittely

Tutustu Fivaldiin asiantuntijan opastuksella ja kysy lisää ostolaskujen käsittelystä. Varaa maksuton demo sinulle sopivana ajankohtana.

Ostolaskut – usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset ostolaskujen käsittelystä, ostolaskuprosessista ja ostoreskontrasta

Mikä on ostolasku?

Ostolasku on lasku yrityksen tekemästä hankinnasta. Laskulta selviää yrityksen ostovelka myyjälle, eräpäivä, johon mennessä maksu tulee suorittaa ja mahdolliset muut maksuehdot.

Yritys voi vastaanottaa ostolaskut paperi- tai sähköpostina, tai yhä useammin sähköisenä laskuna eli verkkolaskuna. Sähköisen ostolaskun, eli verkkolaskun avulla koko ostolaskuprosessi aina laskun lähettämisestä sen tiliöintiin, tarkistamiseen, maksamiseen ja reskontraan vientiin asti hoituu sähköisesti, ilman paperia.

Mikä on ostoreskontra?

Ostoreskontra on luettelo yrityksen ostoveloista. Se sisältää tiedot yritykseen saapuneista laskuista ja niiden maksamisesta. Ostoreskontrasta selviää, paljonko yritykseen on saapunut laskuja, milloin ne erääntyvät, ja paljonko rahaa niiden maksamiseen tarvitaan.

Mitä laskujen tiliöinti tarkoittaa?

Tiliöinnissä laskun yhteyteen merkataan tieto siitä, mihin liiketoiminnan osa-alueeseen ostolasku liittyy ja mille kirjapidon tileille laskun kulu kirjataan.

Mitä ostolaskujen käsittely tarkoittaa?

Ostolaskujen käsittely alkaa siitä, kun lasku saapuu yritykseen. Yrityksen vastaanottamat ostolaskut täytyy asiatarkastaa, eli varmistaa, että lasku liittyy liiketoimintaan, ja että maksettava summa on sama kuin esimerkiksi sopimuksessa tai tilausvahvistuksessa.

Tarkastuksen jälkeen lasku hyväksytään, eli annetaan lupa sen maksamiseen. Lasku tulee myös tiliöidä, eli lisätä sen yhteyteen tiedot oikeista kirjanpidon tileistä, jolle sen kulu kirjataan.

Tarkastettu, tiliöity ja hyväksytty maksu maksetaan, jolloin siitä tulee viedä tieto ostoreskontraan. Ostoreskontra ja sen sisältämä data kertovat, mihin yritys on käyttänyt rahaa ja miksi.

Mitä ostolaskujen kierrätys tarkoittaa?

Laskujen kierrätys on osa ostolaskujen käsittelyprosessia. Kierrätys tarkoittaa sitä, että lasku lähetetään asiatarkastettavaksi ja hyväksyttäväksi henkilölle, joka on tehnyt laskua koskevan tilauksen.

Kierrätys käy nopeasti silloin, kun käytössä on sähköinen järjestelmä, jonka kautta laskujen tarkastajat ja hyväksyjät saavat tiedon kiertoon tulleista laskuista, ja joilla he voivat sekä tarkistaa että hyväksyä omat ostolaskunsa.

Ostolaskujen säilytysaika – kuinka kauan laskuja tulee säilyttää?

Laskuja, kuten muitakin tositteita, tulee kirjanpitolain mukaan säilyttää kuusi vuotta. Kun käytössä on tietoturvallinen taloushallinto-ohjelmisto, on ostolaskut helppo säilyttää sähköisessä muodossa.