Digitaalinen taloushallinto

Taloushallinnon trendit vuonna 2025

2 min luku | 14.1.2025

Taloushallinnon maailma on kokenut viime vuosina suuria mullistuksia, eikä vuosi 2025 ole siinä mielessä poikkeus. Uudet tilitoimistoasiakkaat pitävät sähköistä taloushallintoa oletusarvona ja ohjelmistotalot kehittävät jatkuvasti uusia ratkaisuja vastaamaan tähän kysyntään. Tämä kehitys on erityisen tervetullutta, kun tilitoimistot kamppailevat henkilöstövajeen kanssa. Tehokkaammat ohjelmistot ovat avainasemassa liiketoiminnan kasvussa.

Automaatiot ja tekoäly – taloushallinnon uudet työkalut

Automaatio ja tekoäly eivät ole enää vain tulevaisuuden visioita, vaan ne ovat kiinteä osa nykyisiä taloushallinnon prosesseja. Esimerkiksi ostolaskuautomaatio on jo vähentänyt kirjanpitäjien manuaalista työtaakkaa merkittävästi.

Ostolaskuautomaatio on jo vähentänyt kirjanpitäjien manuaalista työtaakkaa merkittävästi.

Tekoälytyökaluja kannattaa ottaa kokeiluun, sillä ne ovat jo arkipäivää monessa tilitoimistossa, eikä siitä kehityksen kelkasta kannata jäädä jälkeen.

Hyvä esimerkki kirjanpitäjän työtä tehostavasta taloushallinnon AI-työkalusta on ostolaskuautomaatio FabricAI. Sen avulla suurin osa ostolaskujen käsittelystä onnistuu automaattisesti niin, ettei kirjanpitäjän tarvitse käydä itse laskulla laisinkaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ohjelmistot toimisivat täysin itsenäisesti – ammattilaisten asiantuntijuus on edelleen tarpeen. Tekoäly vapauttaa kirjanpitäjän roolia rutiinien hoitamisesta asiantuntija- ja neuvonantajatehtäviin.

Koulutusta ja sanallistamista tarvitaan

Hyvä taloushallinnon palvelu edellyttää kuskin paikalle ammattilaista, joka osaa ratkoa ja selvittää esimerkiksi epäselviin tositteisiin liittyvät asiat, rakentaa ohjelmistoon tarvittavat automaatiot ja auttaa yrittäjää hänelle tärkeissä kysymyksissä.

Automaatioiden ja tekoälyn hyötyjä on osattava kommunikoida tehokkaasti.

Automaatioiden ja tekoälyn hyötyjä on osattava myös kommunikoida tehokkaasti, jotta asiakkaat ymmärtävät niiden arvon. Erityisesti uudistusvastaisille yrityksille hyödyt on tehtävä selviksi. Tämän vuoksi tilitoimistosta on löydyttävä taitavia henkilöitä sanallistamaan innovaatioiden konkreettisia arvoja.

Integraatiot ja reaaliaikaisuus

Taloushallinto-ohjelmistojen integroituminen muihin liiketoimintajärjestelmiin on yhä tärkeämpää. Reaaliaikaiset taloustiedot ja niiden hyödyntäminen on nykyään välttämättömyys, ei enää vain mahdollisuus. 

Reaaliaikaiset taloustiedot ja niiden hyödyntäminen on nykyään välttämättömyys, ei enää vain mahdollisuus.

Reaaliaikaisuus mahdollistaa sen, että talouslukuja voidaan hyödyntää yhä enemmän myös tulevaisuuden ennustamiseen. Siksi taloushallinnon tietoja voi olla tarpeen käyttää myös muissa ohjelmistoissa – niitä voidaan siirtää esimerkiksi BI-ohjelmistoihin tiedon visualisoimista varten. 

Toisaalta automaattinen tiedonsiirto esimerkiksi palkanlaskennan ja työajanseurannan ohjelmistoista taloushallintoon nopeuttaa prosesseja merkittävästi. Vuonna 2025 on odotettavissa, että etenkin toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönotto pienissä yrityksissä lisääntyy. 

Kaikki nämä asiat edellyttävät, että taloushallinto-ohjelmistosta löytyy riittävä API-rajapinta ohjelmistojen integrointiin. Hyvä rajapinta mahdollistaa kattavan, automaattisen tiedonsiirron ohjelmistojen välillä.

Rahanpesulain vaikutukset

Vuonna 2025 rahanpesulain mukaiset vaatimukset asettavat uusia paineita taloushallinnolle. Laissa määritettyjen sanktioiden noustessa ja pakotesääntelyn kiristyessä, tilitoimistojen on varmistettava, että he ovat ajan tasalla näissä velvoitteissa.

Tilitoimistojen on varmistettava, että he ovat ajan tasalla näissä velvoitteissa.

Asiakkaiden tuntemiseen ja KYC-prosessin hallintaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Prosessiin kuuluu asiakkaan tunnistaminen, eli tuntemistietojen kerääminen, riskiarvion laatiminen, epäilyttävästä liiketoiminnasta ilmoittaminen, tuntemistietojen säännöllinen tarkastaminen sekä henkilöstön kouluttaminen ja ohjeistus.

Näiden velvoitteiden hoitaminen vaatii osaamista ja aikaa. Onneksi niiden hoitamiseen on olemassa myös älykkäitä ja automatisoituja palveluita. 

👉 Haluatko oppia lisää KYC-prosesseista eli KYCittämisestä? Tutustu Netvisor KYC -palveluun täällä!

Asiakastyytyväisyys ja uudet mahdollisuudet

Vuosi 2025 on muutoksen aikaa, mikä vaatii palveluntuottajilta innovatiivisuutta ja kykyä omaksua uudet teknologiat. Tilitoimistot voivat ottaa isompaa roolia asiakkaidensa liiketoiminnan kehittämisessä, tarjoten suomalaisille yrityksille paremmat mahdollisuudet kasvaa ja menestyä. 

Sähköisen taloushallinnon kehittyessä tehokkuus ja asiakastyytyväisyys ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Tarjoamalla monipuolisia ja kustannustehokkaita ratkaisuja, tilitoimistot voivat tukea yritysten menestystä ja samalla koko yhteiskunnan hyvinvointia.

Aki Kauppinen

Aki Kauppinen toimii Visma Solutionsilla Fivaldin tuotejohtajana.