Talouden tunnusluvut

Miten pidät liiketoimintasi kannattavana inflaation kiihtyessä?

2 min luku | 23.6.2022
Yrityksen kannattavuus inflaation aikana

Inflaatio on ollut tänä keväänä kaikkien huulilla, mutta monille koko aihe ei ole ollut ajankohtainen vielä kertaakaan heidän elämänsä aikana. Kun normaalisti inflaatio on kahden prosentin luokkaa ja palkat ovat nousseet suunnilleen samassa suhteessa, ei inflaatio ole juuri näkynyt kuluttajien arjessa tai ostovoimassa.

Tällä hetkellä inflaatio pyörii 5–8 prosentin välillä ja hintojen nousu on jokaisen nähtävissä niin ruokakaupassa, polttoainepumpuilla kuin kodinhoitokustannuksissa. Hintojen nousu on havahduttanut myös monet yritykset miettimään, miten pärjätä nykytilanteessa.

Haastavan tilanteesta erityisesti yrityksille tekee se, että kukaan ei osaa arvioida kauanko hinnat jatkavat nousuaan. Muutaman kuukauden korkea inflaatio ei vaikuta moneenkaan yritykseen, mutta jos hintojen nousu jatkuu vuodenkin ajan, on tilanne monelle kriittisempi. Oletko itse miettinyt, miten reagoida hintapaineeseen?

Kustannusten noustessa tärkeintä on tiedostaa asia ja reagoida tarpeen vaatiessa. Parhaillaan on käynnissä esimerkiksi laajoja palkkaneuvotteluita, joiden oletetaan tuovan työehtosopimuksista riippuen aiempia vuosia korkeampia palkankorotusprosentteja.

Työntekijäosapuoli vaatii joustoa työnantajilta, jotta kuluttajien ostovoima säilyy edes jotenkuten aiemmalla tasolla. Tämä tarkoittaa yrityksille lisääntyneitä kustannuksia, jotka on kyettävä kattamaan.

Tunne liiketoimintasi taloudellinen tilanne

Tärkeintä kulujen noustessa on se, että olet tietoinen oman yrityksesi kulurakenteesta. Jos kuukausittaisiin rutiineihisi kuuluu tuloslaskelman ja taseen läpikäynti kirjanpitäjän kanssa, on sinulla varmasti jonkinlainen näkemys siitä, mihin yritykselläsi on varaa ja mihin ei.

Vielä paremmassa tilanteessa olet, jos yritykselläsi on käytössä sähköisen taloushallinnon järjestelmä, jolloin saatavillasi on ajantasaista dataa joka päivä eikä vain kerran kuukaudessa, kun kirjanpitäjäsi toimittaa sinulle tiedot edellisestä kuukaudesta.

Inflaation ollessa vauhdissa on tärkeintä, että huolehdit oman yritystoimintasi jatkoedellytyksistä. Jos yritykselläsi on vähän velkaa, tase on vahva ja kassassa on rahaa, on todennäköisempää, että selviät inflaatiosta muita paremmin.

Myös toimialasi saattaa vaikuttaa yrityksen selviämismahdollisuuksiin. Jos toimit alalla, joka tuottaa yleishyödyllisiä palveluita tai peruskulutustavaroita, selviät todennäköisesti paremmin.

Inflaatio saattaa tuoda myös yrityksellesi kilpailuetua. Jos kassasi on vahva, yritykselläsi ei ole tarvetta heti korottaa hintoja. Tämä on etu erityisesti kovasti kilpailluilla kuluttajamarkkinoilla.

Jos kilpailijasi nostaa selvästi hintoja ja sinä puolestaan et, on kuluttajan kaupan hyllyllä hintalappuja selatessaan helpompi päätyä edullisempaan tuotteeseen, sinun tuotteeseesi. Ja jos saat asiakkaan vakuuttuneeksi tuotteestasi ja sitoutettua hänet pitempiaikaiseksi asiakkaaksi, tilanteen normalisoitua keräät hyödyt uudesta volyymista.

Sopimuksilla jatkuvuutta liiketoimintaan

Inflaation pyörteissä parhaiten voit vaikuttaa liiketoimintasi kannattavuuteen sopimusten kautta. Tämä koskee niin osto- kuin myyntisopimuksia. Kun asioista on sovittu kirjallisesti, sopimus sitoo molempia osapuolia ja sopimuksen ehtoihin on aina helppo palata.

Oleellista tällaisissa tilanteissa on miettiä, miten usein sopimuksia voidaan päivittää ja minkälaiset hinnankorotuspykälät sopimuksiin on kirjoitettu. Inflaatiotilanteessa korostuu sekä maksuehtojen tärkeys että mahdollisuus vaikuttaa omiin myyntihintoihin ja ostokustannuksiin.

Sopimuksen tulisi sallia myyntihintojesi korottaminen vähintään yhtä paljon kuin omat ostokustannuksesi inflaation aikana nousevat. Näin yrityksesi nykyinen katetaso pysyy samana eikä kannattavuutesi kärsi. Tämä mahdollistaa yrityksesi toiminnan jatkamisen samanlaisena kuin ennen inflaation kiihtymistä.

Hinnankorotusklausuulien merkitys korostuu liiketoiminnassa, jossa tehdään pitkiä, vuosia kestäviä projekteja, joissa normaalissakin tilanteessa kustannukset heittelevät projektin toteutusaikana.

Huolehdi siis, että sinulla on reaaliaikainen näkymä yrityksesi taloustilanteeseen taloushallinto-ohjelman avulla, ja että sopimuksesi mahdollistavat reagoinnin inflaation vaikutuksiin. Tilitoimistosi on myös aina tukenasi yritystoimintasi kannattavuuteen liittyvissä asioissa, joten älä epäröi olla kirjanpitäjääsi yhteydessä mikäli yrityksesi kannattavuus huolettaa.

Minna Lehtikangas

Business Controller, Tilitoimisto Rantalainen

Laskuta, hyväksy ostolaskut ja pysy ajan tasalla yrityksesi taloustilanteesta. Taloushallinto-ohjelma Visma Fivaldi on monipuolinen ja luotettava työkalu yrityksesi talouden hoitoon. Huoletonta talouden hallintaa yhdessä tilitoimistosi kanssa.

Tutustu Fivaldiin

Minna Lehtikangas

Minna Lehtikangas toimii Business Controllerina Tilitoimisto Rantalaisella.